W dniach 10-23 listopada 2019 r. 16 osobowa grupa ucznió Niepublicznego Liceum Ogólnokształcącego im. 72 Pułku Piechoty w Radomiu wzięła udział w wyjeździe zagranicznym do Włoch do Perugii w ramach projektu pt. Międzykulturowy dialog młodzieży po angielsku realizowanym we współpracy z młodzieżą z Universita dei Sapori w ramach programu Ponadnarodowa Mobilność Uczniów finansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Zaraz po przylocie na lotnisko Fiumicino w Rzymie grupa zwiedzała najważniejsze zabytki stolicy watykańskiej: Bazylikę św. Piotra , Koloseum, Forum Romanum, Panteon, Fontannę De trevi, Schody Hiszpańskie. W godzinach wieczornych uczniowie dotarli do Perugii gdzie w Little Italy Hostel mieszkali podczas całego pobytu we Włoszech.
Od poniedziałku do piątku brali udział w zajęciach językowych włosko-angielskich organizowanych w Universita dei Sapori, które prowadził native speaker z Bristolu Pan Christopher. Oprócz zajeć językowych młodzież polska miała okazję poznać kulturę i tradycje Włoch a w szczgólności regionu Umbria od strony kuchni, przygotowując potrawy wspólnie z uczniami uniwersytetu.
W czasie wolnym uczestnicy wyjazdu zwiedzali urokliwe i malownicze zakątki Perugii tzw Centro Storico z Piazza IV Novembre, z XIII-wiecznym symbolem miasta Fontanną Maggiore, pałac Palazzo dei Priori, w którym znajduje się Muzeum Narodowe - Galeria Nazionale del Umbria oraz siedziba władz miejskich oraz najważniejsze miejsce sakralne Perugii Katedrę San Lorenzo. Najatrakcyjniejszym punktem zwiedzania było Arco Etrusco di Augusto - potężny kamienny łuk będący częścią bramy prowadzącej do starożytnego Etruskiego miasta. Kolejnym niesamowitym miejscem na Piazza Dante było Pozzo Etrusco z III w.p.n.e., które pełniło rolę 40 metrowej cysterny - studnii zaopatrującej starożytnych w wodę. Peruggia to miejsce, w którym zachowały sie także obiekty średniowieczne np. XVI wieczna forteca Rocca Paolina ufundowana przez papieża Pawła III.
Umbria to także niezwykła flora: lasy, zielone doliny oraz mnogość różnorodnych pól uprawnych nazywane Zielonym Sercem Włoch, ogrody Giardini Carducci widoczne z Palazzo Italia z przepiekną panoramą na Umbrię.
Podczas pobytu nie zabrakło chwil przyjemnosci dla smakoszy. Uczestnicy próbowali słynnego makaronu z truflami, w Fabryce Czekolady Perusia Augusta mogli zobaczyć jak przebiega proces prodykcji tego smakołyku.
W ramach zajęć kulinarnych w Universita dei Sapori uczniowie probowali swoich sił w przygotowywaniu regionalnych potraw w tym oczywiście słynnej włoskiej pizzy.
Po tygodniu poznawania Perugii oraz uczestnictwa w zajęcach, przyszedł czas by wyruszyć dalej. Celem podróży stało się miasto świętego Franciszka - Asyż. Na liscie zwiedzania nie mogło zabraknąć takich miejsc jak: Bazylika św. Franciszka (wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO) – z relikwiami św. Franciszka i cyklami fresków Cimabue, Giotta i Pisano, Bazylika św. Klary – z relikwiami św. Klary oraz autentycznym Krzyżem z San Damiano, Katedra św. Rufina gdzie zachowana jest chrzcielnica, w której został ochrzczony św. Franciszek (w tym okresie była to jedyna chrzcielnica w Asyżu). Przed głównym ołtarzem pochowany jest św. Rufin. a także Plac Ratuszowy – obecnie mieści się tam pinakoteka z dziełami szkoły umbryjskiej z okresu XII–XVIII w.
Kolejny tydzien uczniowie sumiennie doskonalili umiejętności posługiwania się językiem angielskim i włoskim.
Po dwutygodniowej włoskiej przygodzie, nauce przeplatanej z poznawaniem kultury, przyszedł czas na powrót do Polski.
Słownik włosko-angielsko-polski
Kalendarz włoskich uroczystości