4 marca 2019 r. uczniowie Technikum z profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Technikum z profilu technik usług fryzjerskich wyruszyli z Polski do hiszpańskiej Walencji na praktyki zawodowe. Przez trzy tygodnie, do dnia 23 marca 2019 r., w sumie 20 osób uczyło się i pracowało, nabierając doświadczenia zawodowego w najlepszych restauracjach i salonach fryzjerskich. Nawet niektórzy mieli szansę i szczęście podglądać zawodowców w 5* Michelin restauracji Mercatbal. Pozostałe miejsca pracy to Casa Patacona, El Polit-Vera, Damia –Bonet, Calasanz, Inupel, Terian czy Principal, które zobaczycie zaraz na prezentacji multimedialnej. Oto relacja młodzieży: - Podczas stażu mogliśmy pogłębić naszą znajomość języka hiszpańskiego dzięki ciekawym lekcjom prowadzonym przez pana Filipa Menguel - Domenech z instytucji przyjmującej Europa Movilidad Estudiantil. Czas 21 dni upłynął nam nie tylko na pracy i nauce, ale także na poznaniu kultury tradycji oraz walorów turystycznych Hiszpanii. Było to możliwe dzięki wycieczkom do Cuecna tzw. „Miasta Wiszących Domów”, Alarcon , na wybrzeże Costa Blanca do Bemiolorm i Altea. Trudy praktyki osłodziła nam wizyta w fabryce czekolady „Valor”, a przede wszystkim udział w jednym w swoim rodzaju regionalnym święcie „Las Fallas”, „Dniach Ognia” - palenia ogromnych figur, które odbywają się co roku 19 marca. To także nasze wspólne wypady do Oceanarium Starego Miasta, w dolinę rzeki Turia czy na plażę. Staż zawodowy to również codzienne sprawy, zakupy, gotowanie czy dbanie o nasze pokoje. Serdecznie dziękujemy Pani Dyrektor Katarzynie Kołodziejskiej za umożliwienie nam udziału w takim przedsięwzięciu, które na długo pozostanie w naszej pamięci. Dziękujemy, że mogliśmy tyle nowego się nauczyć. A teraz zapraszamy na krótką filmową relację.

 Beznazwy 1

button

sziennik

KP

 Odziały Przygotowania Wojskowego

OPW logo 

Branżowe Odziły Wojskowe

 2 2 1