-
Gastronomia
Co poniedziałek zapraszamy po nowe przepisy, które poleca nauczyciel zawodu Katarzyna Grabusińska
GUACAMOLE
1 dojrzałe awocado
50 g czerwonej cebuli
5 szt pomidorów suszonych w oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
- Awocado umyć, przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć pestkę za pomocą noża ( wbić nóż w pestkę i przekręcić w prawo), łyżeczką wyjąć miąższ i przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem.
- Cebulę umyć, obrać i opłukać, posiekać w drobną kostkę. Suszone pomidory również posiekać, wymieszać z awocado, doprawić solą i pieprzem. Dodatek soku z cytryny powoduje że pasta nie będzie ciemnieć.
- Smaczengo!
SZASZŁYKI I KOFTY
Szaszłyk 10 szt
2 papryki czeerwone
2 papryki zółte
2 cebule białe
1 cukinia
500 g pieczarek
1 podwójny filet z kurczaka
skórka otarta z limonki
sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, przyprawa do grilla
olej
szpatki do szaszłyków
Wykonanie:
- Warzywa poddać obróbce wstępnej, następnie pokroić: cukinię w plastry, cebulę w ósemnki, paprykę w kostkę o boku 3 cm/3cm, małe pieczarki zostawiamy w całości, duże przekrawamy na połowę.
- Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i powięzi, następnie kroimy w grubą kostkę zbliżając kształtem do pokrojonej wcześniej papryki. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy 2 łyżki oleju oraz skórkę z limonki, wszystko dokłądnie mieszamy, odstawiamy na 30 min.
- Pokrojone warzywa, skrapiamy olejem, posypujemy solą oraz ziołami prowansalskimi odstawiamy do zamarynowania podobnie jak pierś z kurczaka.
- Na szpadki nakładamy warzywa ma przemian z mięsem.
- Grillować na tackach aluminiowych, posmarować olejem, pozostałym z marynowania warzyw, posypać przyprawą do grilla( jeżeli lubisz tę przyprawę!), szaszłyki obracać co 10-15 minut, aż uzyskamy rumiany złoty kolor.
- Możesz je również przygotować w piekarniku w domu.
Kofty (8 szt)
400 g wołowiny
zielona pietruszka do samku
papryka słodka, paryka ostra, cynamon, imbir, sól, pieprz,
2 łyżki oleju
szapadki, lub wykałaczki długie do szaszłyków
Wykonanie:
- Pietruszkę posiekać, wołowinę zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Wołowinę, posiekaną natkę pietruszki i olej połączyć w misce, doprawić do smaku przyprawami. Tablerować do momentu aż, będzie tworzyć zwartą masę.
- Gotową mięsną masę podzielić na osiem równych porcji, formować podłużne kotleciki i nabijać na wykałaczki, grillować na tackach aluminiowych około 30 minut, często obracać.
SERNIK NA ZIMNO:
Spód z ciastek zbożowych:
- 200 g ciastek zbożowych np. Belvita
- 1 łyżeczka kakoao
- 70 g masła
Wykonanie:
- Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao.
- Masło rozpuścić i połączyć z resztą składników, masa nie będzie zbita, ale pokruszone ciastka będą wilgotne.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielać folią spożywczą, następnie masę z ciastek wyłożyć na spód , lekko ugniatając aby uzyskać zwarty spód sernika. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
- 4 serki homogenizowane waniliowe
- 125 ml mleka
- 1 kostka miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 zółtka
Wykonanie:
- Żelatynę upłynnić w mleku ( namoczyć żelatynę w mleku, wstawić do drugiego naczynia z gorącą wodą i czekać aż się rozpuści).
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Dodawać po jednym zółtku(wcześniej należy sparzyć jaja we wrzątku) a nastęnie kolejno po łyżce serka homogenizowanego. Do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Do otrzymanej masy dodać upłynnioną żelatynę i dokładnie zmiksować.
- Masę wylać do tortownicy na spód z ciastek wielozbożowych. Całość wstawić do lodówki.
- Uwaga! Aby masa się nie zwarzyła podczas miksowania wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Wierzch sernika:
- galaretki brzoskwiniowe
- puszka brzoskwiń
Wykonanie:
- Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody.
- Brzoskwinie zblendować i połączyć z galaretką.
- Odstawić do stężenia, zimną wylać na wierzch masy serowej i schłodzić.
POLSKIE HAMBURGERY
Bułki do hamburgerów ( 8 szt.):
1/3 szklanki mleka w proszku
15 g drożdży świeżych
1 i 1/2 łyżki cukru kryształu
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
sezam, czarnuszka do posypania
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem, dodać mleko w proszku, następnie wlać wodę i roztopione masło. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do wyrośniętego rozczynu, dodać przesianą mąkę pszenną, jajko i sól. Wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki.
- Odstawić do wyrośnięcia i przykryć ściereczką, ciasto jest gotowe gdy podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części i formować bułeczki, odstawiamy do wyrośnięcia, ponownie przykrywamy ściereczką.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy pędzlem wyrośnięte bułeczki, posypujemy według uznania sezamem lub czarnuszką. Pieczemy około 20 minut.
Sos ziołowo- ogórkowy
8 łyżek majonezu
3 łyżki ketchupu
3 łyżki posiekanego ogórka kiszonego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
kilka listków majeranku
sól, pieprz, cukier,
Wykonanie:
- Posikaną czerwoną cebulę sparzyć gorącą wodą na sicie i wystudzić.
- Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku i odstawić na 15 minut, aby składniki mogły oddać swój aromat.
Burgery ( 8 szt.):
1 kg mielonej wołowiny
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
Świeże listki tymianku
Zioła prowansalskie
- Przeprowadzić obróbkę wstępną cebuli i czosnku, następnie posiekać w drobną kostkę.
- W misce wymieszać mięso dodać zioła, doprawić solom i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Uformować burgery.
- W każdy burger uderzać ostrym nożem tak, aby ponacinać go w kratkę, nacinamy z obu stron (dzięki temu nie ,,zbiegnie” się w trakcie grillowania lub smażenia).
- Na rozgrzanym grillu lub na grillowej patelni smażymy burgery po 4-5 min z każdej strony (jeśli lubimy mięso nieco mniej dosmażone, smażymy 3-4 min na stronę).
Dodatkowe składniki:
- Sałata masłowa, lub lollo bianco.
- Pomidory polskie lub malinowe.
- Ogórek zielony.
- Cebula czerwona.
Przygotowanie burgera:
- Bułkę przeciąć wzdłuż na połowę.
- Spodnią część bułki posmarować sosem ziołowo-ogórkowym.
- Wyłożyć sałatę, następnie przykryć burgerem.
- Ogórek, pomidory i cebulę pokroić w plastry. Układać na burgerze.
- Polać sosem i przykryć drugą częścią bułki posypaną sezamem lub czarnuszką.
Życzymy smacznego J
-
BHP
BĄDŹMY BEZPIECZNI W DOMU
W ramach profilaktyki w tym aktualnie ciężkim otaczającym nas świecie, przypominamy o zasadach, które zwiększają nasze bezpieczeństwo w domu.
Po pierwsze miejmy świadomość, że zagrożenia powstają najczęściej wtedy, gdy doskwiera nam nuda i jesteśmy przez wiele dni zamknięci w czterech ścianach.
Łatwo wtedy o wypadek i nierozwagę. Tracimy wówczas czujność i instynkt samozachowawczy.
Pamiętajmy również o tym, że dom to miejsce, w którym czujemy się spokojnie i bezpiecznie to jednak miejmy poczucie, że i w nim może nam się przytrafić wiele groźnych sytuacji. Zdecydowanie największa liczba przedmiotów będących źródłami wypadków znajduje się w kuchni więc tam bądźmy szczególnie czujni. Podkreślić należy również, że nieroztropne użytkowanie urządzeń, w które wyposażone jest nasze mieszkanie może prowadzić do wielu nieszczęść.
Gaz, detergenty, ostre i ciężkie przedmioty, gorąca herbata czy śliskie świeżo umyte schody, również mogą stanowić zagrożenia.
W związku z powyższym w ramach lekcji z Bezpieczeństwa i Higieny Pracy oraz Kompetencji Społecznych przypominamy Wam w formie graficznej podstawowe zasady ochrony przed zagrożeniami i działania w przypadku powstania sytuacji kryzysowych.
PAMIĘTAJ ! ŻYCIE I ZDROWIE MASZ TYLKO JEDNO!
W tym ciężkim okresie walki z COVID19 pomagajmy sobie:
Bądźmy życzliwi, Bądźmy wsparciem dla innych, Bądźmy wyrozumiali . Ostrzeżenia profilaktyczne i projekty graficzne dedykują naszym czytelnikom Uczniowie Szkół im. 72 Pułku Piechoty w Radomiu ZDZ